Tot va començar amb un tovalló de paper. Potser va ser la casualitat la que en maig del 2004 va fer aparèixer després d’una conversa familiar el que es va dir el mocador de paper: “realment era un tros de paper amb un esbós: una làmpada que es va dir que era del Tío José Antonio” comenta Rafael Salvador, el seu nebot nét.
La làmpada CISTER és un dels models inèdits de l’arquitecte J.A. Coderch i té una increïble història darrera. Aquest esbós va despertar la curiositat de Rafael qui va iniciar com un joc en el garatge de casa el desenvolupament d’unes maquetes que van portar a més maquetes, curiositat, recerca de proveïdors, encàrrecs de prototips… Dos anys desprès van aparèixer més esbossos i esquemes manuscrits pel propi Coderch, del que ell mateix va anomenar làmpada CISTER.
Allò que va començar com un joc va evolucionar a un model viable seguint la informació disponible i la interpretació dels fills de J.A. Coderch. Posteriorment es va crear TUNDS, l’empresa que porta a terme l’edició dels models CISTER i DISA.
El model CISTER forma part d’una col·lecció de varies làmpades. El resultat és una làmpada de tres o cinc cilindres concèntrics amb unes proporcions específiques. Les làmines de fusta de pi d’Oregó tornen a estar presents en el disseny, donant al conjunt calidesa i simplicitat, característiques del disseny de Coderch. Un muntatge senzill, net i còmode a través dels dos braços d’alumini i un curiós sistema d’ancoratge de la pantalla que recorda l’honestedat dels models de Coderch desenvolupats per TUNDS.
Estem davant del disseny inèdit que en algun punt entre 1950 i 1970 el genial arquitecte va idea però que fins avui mai es va fabricar.
Es tracta d’un producte de qualitat elaborat amb materials nobles i amb una filosofia que s’adapta a Biosca&Botey, un estil clàssic propi del disseny d’autor. Podeu trobar diferents versions de CISTER: penjant i peu en diferents acabats i mides.